Μια εκδρομή που αξίζει να κάνετε, ειδικά εάν είστε το χειμώνα, το φθινόπωρο ή την άνοιξη στην περιοχή είναι προς την Θρυπτή, ένα χωριό που βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο σε υψόμετρο 880μ.Εγώ, αν και ντόπιος, η αλήθεια είναι πως είχα πολλά χρόνια να το επισκεφτώ, και τελευταία φορά που πήγα ήμουν πολύ μικρός και δεν θυμάμαι και πολλά. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη μου φέτος το φθινόπωρο μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις οπότε σας προτείνω να μην το χάσετε και εσείς!

ο δρόμος προς Θρυπτή είναι πλέον αρκετά καλός

Η απόσταση από την Ιεράπετρα είναι περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ ο δρόμος πλέον είναι ο περισσότερος  άσφαλτος ή τσιμέντο, και αρκετά καλός, αντίθετα με παλιότερα που ήταν αρκετά πιο δύσκολος. Ξεκινώντας από Ιεράπετρα κατευθυνόμαστε προς Άγιου Νικόλαο, αλλά σύντομα (7-10 λεπτά) μπαίνουμε δεξιά στο Κάτω Χωριό και συνεχίζουμε προς την πλατεία του Πάνω Χωριού. Περνάμε την πλατεία και ξεκινάμε τον ανηφορικό δρόμο προς την Θρυπτή. Η διαδρομή, έχει βέβαια αρκετές στροφές, αλλά είναι πολύ εντυπωσιακή όσο ανεβαίνεις και σίγουρα θα σταματήσετε σε κάποια σημεία για να θαυμάσετε την θέα.

Όταν φτάσετε στο χωριό, αφήνετε το αυτοκίνητο στην είσοδο και μπορείτε μια βόλτα με τα πόδια στην περιοχή. Ίσως είναι καλή ιδέα να κατευθυνθείτε προς την εκκλησία του χωριού, και στην συνέχεια να ακολουθήσετε το μονοπάτι αυτό μέχρι να επιστρέψετε στο χωριό.

Αν τώρα έχετε όρεξη για περιπέτεια, και συγκεκριμένα για μια εντυπωσιακή πεζοπορία, μπορείτε να περπατήσετε το μονοπάτι μέχρι τον Αφέντη Σταυρομένο, στην υψηλότερη κορυφή του βουνού, δηλαδή στα 1470 μ! Προσωπικά, δεν έχω κάνει αυτή τη διαδρομή ακόμα αλλά ελπίζω σύντομα να βολέψει, μια και η θέα πρέπει να είναι απίστευτη! Πάντως, στο παρακάτω link αναφέρει αρκετές λεπτομέρειες για την διαδρομή: http://pezopories.blogspot.com/2011/01/2011.html . Μου έχουν πει πάντως ότι μπορείς να πας και με το αυτοκίνητο εκει πάνω, σίγουρα όχι με επιβατικό αλλά με τζιπ ή αγροτικό πρέπει να είναι μια χαρά.

Μια πανέμορφη πλαγιά γεμάτη με Λεβάντες στο μονοπάτι πίσω από την εκκλησία της Θρυπτής.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα τουλάχιστον, μια καλή εκδρομή πρέπει να καταλήγει σε ένα καλό γεύμα! Και αυτό (το καλύτερο!) το αφήσαμε για το τέλος. Στην Θρυπτή υπάρχει η άκρως παραδοσιακή και αυθεντική ταβέρνα-καφενείο «το Πρόβαρμα». Είχα ακούσει πολλά καλά λόγια πριν πάω αλλά μπορώ να τα επιβεβαιώσω με το παραπάνω. Το φαγητό είναι εξαιρετικό και πραγματικά αυθεντικό. Η ατμόσφαιρα είναι επίσης άκρως αυθεντική όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα μεζεδάκια και την ρακί. Επίσης, για επιδόρπιο το γιαούρτι με μέλι και γλυκά του κουταλιού επιβάλλεται! Και επειδή καμιά φορά, τα πιο ωραία πράγματα είναι εκεί που δεν τα περιμένεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω τα εξαιρετικά αφεψήματα (βραστάρια) που ζητήσαμε στο τέλος αντί για καφέ. Όπως και να το κάνεις, άλλο να τα αγοράσεις και άλλο να τα κόψεις από την πλαγιά παραδίπλα… δεν συγκρίνετε το άρωμα… απλα απίστευτο!

Τα μεζεδάκια ήταν εξαιρετικά…
…αλλά το βραστάρι με μέλι ήταν το κάτι άλλο!