Τα καφενεία στην πλατεία του πάνω χωριού
Τα καφενεία στην πλατεία του πάνω χωριού

(με μικρές ενημερώσεις για το 2015)
Μια πολύ δημοφιλής επιλογή για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Ιεράπετρας είναι να περάσουν το βράδυ (ή την αρχή της βραδιάς τουλάχιστον) σε ένα από τα πολλά κοντινά χωριά. Κάθε ένα από αυτά έχει, συνήθως στην πλατεία, ένα-δύο πολύ ωραία καφενεία-ρακάδικα-μεζεδοπωλεία που είναι ανοικτά το βράδυ και ειδικά το καλοκαίρι έχουν αρκετό κόσμο κάθε ηλικίας ενώ κλείνουν σχετικά αργά. Μια καλή ώρα για να τα επισκεφτείτε είναι 9-10 το βράδυ και καλύτερα το αργότερο μέχρι τις 11.00 να είστε εκεί αν θέλετε να κάτσετε με την άνεσή σας. Και το χειμώνα γενικά είναι ανοιχτά τα περισσότερα καφενεία σε μικρότερους εσωτερικούς χώρους. Βεβαίως μπορείτε να πάτε και πιο νωρίς αν θέλετε να κάνετε και βόλτα στο χωριό.

Τα περισσότερα χωριά απέχουν από την Ιεράπετρα 10-20 λεπτά το πολύ και είναι πολύ ωραία εναλλακτική επιλογή αντί για τα ρακάδικα της πόλης. Παρακάτω παρουσιάζω τα πιο γνωστά από αυτά:

Βαϊνιά

Η Βαϊνιά είναι το πιο κοντινό χωριό στην Ιεράπετρα. Απο τον δρόμο Ιεράπετρας – Αγίου Νικολάου θα βρείτε μια ταμπέλα προς τα δεξιά λίγο αφού ξεκινήσετε από την Ιεράπετρα. Στην πλατεία του χωριού λίγο πιο πάνω από την Εκκλησία θα βρείτε το μεζεδοπωλείο «του Κουτούζου» στο οποίο είναι πολύ ωραίο φαγητό και με αρκετή ποικιλία. Υπάρχει χώρος για να καθίσετε έξω και μέσα στο μαγαζί.

Κάτω Χωριό

Συνεχίζοντας από τον κεντρικό δρόμο προς Άγιο Νικόλαο υπάρχει μια παράκαμψη δεξιά προς Κάτω Χωριό. Είναι το μεγαλύτερο χωριό κοντά στην Ιεράπετρα και την πλατεία του, κάτω από πλατάνια μπορείτε να καθίσετε για να απολαύσετε την Ρακί σας. Πολύ μας άρεσαν τα λαχανοπιτάκια και η Ρακί τους. Περισσότερα για το Κάτω Χωριό και το καφενείο του εδώ.

Στην όμορφη πλατεία του Κάτω Χωριού
Στην όμορφη πλατεία του Κάτω Χωριού

Πάνω Χωριό

Το Πάνω Χωριό έχει ίσως την ωραιότερη πλατεία από όλα τα χωριά ενώ υπάρχουν τρία πολύ καλά ρακάδικα που μπορείτε να καθίσετε. Κάθε ένα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Για παράδειγμα στην «Μικρή Βουλή» δοκιμάστε την «ομελέτα με στάκα» ενώ ακριβώς δίπλα το «Χειρομυλοπιτάρι» με ξύγαλο! Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει από τον κεντρικό δρόμο να μπείτε στο Κάτω Χωριό, να περάσετε την πλατεία και μετά να κάνετε δεξιά στην ταμπέλα Πάνω Χωριό. Στη συνέχεια θα φτάσετε στην όμορφη πλατεία του χωριού.

Επισκοπή

Άλλη μια κλασσική πλατεία χωριού με μεζεδοπωλεία – ψητοπωλεία βρίσκετε στο χωριό Επισκοπή. Για να φτάσετε εκεί θα πάρετε τον δρόμο Ιεράπετρας – Αγίου Νικολάου και θα κάνετε αριστερά όταν δείτε την παράκαμψη προς Επισκοπή. Μετά προχωράτε μέσα από το χωριό μέχρι να φτάσετε στην πλατεία με τα πλατάνια. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε ποικιλίες με κρεατικά.

Καπίστρι (Σταυρός)

Αρκετά πιο ψηλά από τα προηγούμενα χωριά, αλλά σε μικρή απόσταση από την Ιεράπετρα, και με πολύ ωραία θέα βρίσκεται το χωριό Καπίστρι όπως το λέμε εδώ ή Σταυρός όπως λέγετε επίσημα. Η ταβέρνα «Γιασεμί» έχει πάρα πολύ ωραία κουζίνα και ξυλόφουρνο ενώ είναι κτισμένη σε σημείο με πολύ καλή θέα στον κάμπο της Ιεράπετρας και την θάλασσα. (Update 2015: Έχει κλείσει!)

Βασιλική

Ίσως το χωριό που ξεκίνησε την μόδα της βραδινής ρακής εκτός Ιεράπετρας για τις μικρότερες ηλικίες, μια είναι το πρώτο που θυμάμαι από φοιτητής. Για να πάτε εκέι προχωράτε στον κεντρικό δρόμο προς Άγιο Νικόλαο ενώ στην μεγάλη ευθεία πριν την Παχιά Άμμο θα δείτε αριστερά μια ταμπέλα προς «Βασιλική». Από εκείστρίβετε και προχωράτε 2-3 λεπτά μέχρι την πλατεία του χωριού. Πολύ καλά κρεατικά και ποικιλία από κερασμένα μεζεδάκια με την ρακί. Τα τραπεζάκια βρίσκονται στην πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία με την «στέρνα» με χρυσόψαρα ακριβώς δίπλα. Κλασική επιλογή.

Μοναστηράκι

Το χωριό Μοναστηράκι είναι από τα αγαπημένα μου μέρη για βραδινή ρακή και φαγητό. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί… η θέα είναι καταπληκτική καθώς βλέπεις την βόρεια πλευρά μέχρι και την Ελούντα, το μικρό χωριό είναι πανέμορφο ενώ και το φαγητό είναι απλά τέλειο! Υπάρχουν δυο καφενεία-ταβέρνες που μπορείτε να καθίσετε. Στο κάτω καφενείο δοκιμάστε οπωσδήποτε την ομελέτα με χόρτα και τις τηγανητές πατάτες, που είναι τηγανισμένα στην παραστιά (άλλο πράμα!) ενώ έχει και ωραίο κρέας (πανσέτα, σουβλάκι κτλ) και φυσικά για επιδόρπιο μην παραλείψετε τις μυζηθρόπιτες! Στην πάνω ταβέρνα συχνά έχει κάποιες βραδιές ζωντανή μουσική. Αν έχετε χρόνο αξίζει να πάτε λίγο πριν βραδιάσει για να περπατήσετε μέσα στο πανέμορφο χωριό και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Για να φτάσετε στο χωριό θα πρέπει από τον κεντρικό δρόμο Ιεράπετρας-Αγίου Νικολάου να στρίψετε δεξιά στην ταμπέλα «Μοναστηράκι». Μετά από λίγο θα πρέπει πάλι να κάνετε δεξιά αλλά προσέξτε γιατί η ταμπέλα είναι στην αρχή του δρόμου που βρίσκεται δεξιά και όχι στον δρόμο που προχωράτε!

Μοναστηράκι: υπέροχο χωριό με υπέροχη θέα
Μοναστηράκι: υπέροχο χωριό με υπέροχη θέα

Παχιά Άμμος

Η Παχιά Άμμος αντίθετα με όλα τα άλλα χωριά που παρουσιάσαμε μέχρι τώρα είναι παραθαλάσσιο και βρίσκετε πάνω στον κεντρικό δρόμο Ιεράπετρα – Αγίου Νικολάου μόλις φτάσετε στην Βορεινή παραλία. Στον παραλιακό πεζόδρομο της Παχιά Άμμου έχει διάφορες ταβέρνες και καφετέριες ενώ το ρακάδικο «Ραχάτι» είναι μια καλή επιλογή με ωραία πιάτα.

Θρυπτή

Στη Θρυπτή μπορείτε να πάτε συνεχίζοντας από το Πάνω Χωριό τον δρόμο προς το βουνό. Είναι χωριό σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρα αλλά είναι λίγο πιο μακριά από τα υπόλοιπα χωριά που παρουσιάζω παραπάνω, δηλαδή γύρω στα 40 λεπτά. Έχει μια πολύ καλή ταβέρνα από ότι ακούω αλλά δεν έχω πάει ακόμα οπότε δεν μπορώ να σας προτείνω με σιγουριά! Πάντως μόλις το επισκεφτώ θα σας ενημερώσω! (Πήγα και ήταν πολύ ωραία!)

Μύρτος

Άλλο ένα παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση περίπου 20-25 λεπτών από Ιεράπετρα αλλά για να φτάσετε εκεί πάτε παραθαλάσσια δυτικά της Ιεράπετρας περνώντας την Γρα-Λυγιά και το Στόμιο. Έχει διάφορα ενδιαφέροντα καφενεία-ρακάδικα-ταβέρνες ενώ μια καλή επιλογή είναι ο «Πλάτανος» με λίγο πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Δοκιμάστε πεπόνι με προσούτο για πιο Ιταλικές καταστάσεις!

Χαλαρή ατμόσφαιρα στο Μύρτος
Χαλαρή ατμόσφαιρα στο Μύρτος

Μεσελέροι

Οι Μεσελέροι είναι ένα ωραίο χωριό μετά την Μακρυλιά. Η ταβέρνα του χωριού είναι γνωστή για τα κρεατικά της.

Φράγμα Μπραμιανών

Άλλη μια ιδιαίτερη επιλογή για φαγητό/ρακή το βράδυ είναι η ταβέρνα του «Γιαννάκου». Βρίσκετε λίγο μετά το φράγμα και έχει μια πολύ όμορφη αυλή με χαλίκι και τραπεζάκια κάτω από ελιές. Έχει εξαιρετικό φαγητό αλλά θέλει λίγο προσοχή για να το βρείτε. Ουσιαστικά θα πάτε προς το φράγμα στρίβοντας δεξιά από την εκκλησία Μιχαήλ Αρχάγγελο στην περιοχή Βιγλιά, στην έξοδο της πόλης καθώς πάτε προς Γρα-Λυγιά. Μετά ουσιαστικά προχωράτε όλο ευθεία χωρίς να στρίψετε πουθενά, φτάνετε και περνάτε το μεγάλο φράγμα – τεχνητή Λίμνη των Μπραμιανών και προχωράτε λίγο ακόμα στον δρόμο προς Καλαμαύκα μέχρι να συναντήσετε στον δρόμο την ταβέρνα στο δεξί σας χέρι.

Ανατολή

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, το οποίο είχε ερημωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά τα τελευταία χρόνια αναπαλαιώνετε αφού έχει χαρακτηριστεί  ως παραδοσιακός οικισμός.  Στο δρόμος προς την Ανατολή υπάρχει η ταβέρνα Άστρα με πολύ ωραία θέα ενώ λίγο πιο πάνω από το χωριό υπάρχει η εξαιρετική παραδοσιακή ταβέρνα «Δρυγιές».(Update 2015: Έχει κλείσει η ταβέρνα Δρυγιές!). Σε μικρή απόσταση από την Ανατολή (προς Χριστό/Σελάκανο), υπάρχει επίσης η πολύ ωραία ταβέρνα στην Αγία Παρασκευή.

Κουτσουράς

Πηγαίνοντας Ανατολικά της Ιεράπετρας προς Μακρύ Γιαλό (20-25 λεπτά), υπάρχει ο όμορφος Οικισμός του Κουτσουρά με 3-4 ωραίες ταβερνούλες και πολύ όμορφο περιβάλλον πάνω στη Θάλασσα. Προσωπική αγαπημένη επιλογή ο Ροβινσώνας, με απίστευτη κουζίνα, εξαιρετικές παραδοσιακές πίτες (λεπτό χειροποίητο φύλλο με κρέας, λαχανικά, κοτόπουλο κτλ), θεϊκή παστιτσάδα και την αγαπημένη Ανακατερή σαλάτα αλλά και πολλά άλλα εξαιρετικά πιάτα.

Ανακατερή Σαλάτα με γλιστρίδα και ακρίταμο!
Ανακατερή Σαλάτα με γλιστρίδα και ακρίταμο!

Περιστεράς

Δεν είναι χωριό αλλά ο λόφος ανατολικά της Ιεράπετρας. Στον κεντρικό δρόμο υπάρχει το ρακάδιο-εστιατόριο «Αρένα» με εξαιρετικό κρέας, ωραίους ρακομεζέδες και ιδιαίτερη κουζίνα πέρα των κλασικών πιάτων. Δοκιμάστε την σαλάτα «Άντζελο», τα γεμιστά μανιτάρια και τα πιάτα με κρέας (π.χ. κοτόπουλο φιλαδέλφια). Επίσης έχει παιδότοπο. (Update 2015: Έχει κλείσει!)

Οι επιλογές όπως είδατε είναι πολλές και καλές! Αν ξέχασα κάτι ή μου έχει ξεφύγει κάτι καλό γράψτε μου στα σχόλια!