Τα κρυστάλλινα νερά του Καταρράκτη του Μυλωνά
Τα κρυστάλλινα νερά του Καταρράκτη του Μυλωνά

Ένα πραγματικά ωραίο φυσιολατρικό αξιοθέατο της περιοχής είναι ο καταρράκτης τους Μυλωνά, μέσα στο κατάφυτο ομώνυμο φαράγγι . Πλέον η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από το μονοπάτι που έχει ανοιχτεί και μπορείτε να φτάσετε εκεί περπατώντας για περίπου 20 λεπτά από πολύ εύκολη διαδρομή.

Ενώ επισκέπτομαι συχνά την παραλία της Κακιάς Σκάλας έχω περάσει από αυτό το σημείο εκατοντάδες φορές δεν ήξερα ότι ακριβώς από πάνω βρίσκεται το κατάφυτο φαράγγι του Μυλωνά. Όμως μόλις το έμαθα αποφάσισα να το εξερευνήσω και με τον συνοδοιπόρο Βασίλη ξεκινήσαμε από την Κακιά Σκάλα περπατώντας μέχρι τους καταρράκτες.

Το καταπράσινο φαράγγι του Μυλωνά στον Αϊ Γιάννη Ιεράπετρας
Το καταπράσινο φαράγγι του Μυλωνά στον Αϊ Γιάννη Ιεράπετρας

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτός δεν είναι ο πιο εύκολος τρόπος, μια και μπορείτε με το αυτοκίνητο να προχωρήσετε αρκετά πιο μέσα από τον χωματόδρομο μέχρι να παρκάρετε και να ακολουθήσετε το μονοπάτι πεζός.

Ταμπέλα προς Καταρράκτη
Η ταμπέλα από τον κεντρικό δρόμο

Συγκεκριμένο από τον κεντρικό δρόμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού αφού περάσετε το ξενοδοχείο Κάκκος Bay ο δρόμος κατεβαίνει και σε μια μεγάλη στροφή όπου είναι η ταμπέλα στο αριστερό σας χέρι που γράφει  «Προς Καταρράκτη Μυλωνά» (από Ιεράπετρα γύρω στα 10-15  λεπτά). Αν ακολουθήσετε αυτό το χωματόδρομο με το αυτοκίνητο (περίπου 5-10 λεπτά, δεν είναι ιδιαιτέρα δύσκολος για το αυτοκίνητο, όμως αν δεν θέλετε να το ταλαιπωρήσετε μπορείτε να παρκάρετε και να συνεχίσετε με τα πόδια) φτάνεται σε ένα σημείο που ο δρόμος κόβει δεξιά και μοιάζει να γυρνάει προς τα πίσω, ενώ περνάει χαμηλά και διασχίζει το ποτάμι.

Είσοδος μονοπατιού
Είσοδος μονοπατιού από τον δρόμο

Λίγο πιο πάνω από αυτό το σημείο στα αριστερά θα βρείτε άλλη μια (κακάσχημη) ταμπέλα που λέει «Προς Καταρράκτη Μυλωνά – Είσοδος Μονοπατιού».

Εκεί θα χρειαστεί να παρκάρετε το αυτοκίνητο και θα συνεχίσετε με τα πόδια μέσα από ένα εύκολο μονοπάτι και με καθαρή σήμανση.

Ακολουθώντας το μονοπάτι η θέα προς το καταπράσινο πευκόδασος είναι μοναδική ενώ μετά από λίγο φτάνετε στο παλιό τσιμεντένιο ρυάκι, και συνεχίζετε πάνω σε αυτό μέχρι να φτάσετε στον άκρως εντυπωσιακό Καταρράκτη που έχει 40 μέτρα ύψος.

Εύκολο μονοπάτι μέσα από τον παλιό καταπότη
Εύκολο μονοπάτι μέσα από τον παλιό καταπότη

Ακόμα και τον Αύγουστο που πήγαμε εμείς έχει λίγο νερό αλλά σίγουρα η καλύτερη εποχή να έρθετε είναι το χειμώνα ή πιο νωρίς το καλοκαίρι που θα έχει πιο πολύ νερό. Η διαδρομή με τα πόδια δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά.

Η θέα προς τη θάλασσα από το μονοπάτι
Η θέα προς τη θάλασσα από το μονοπάτι

Μπορείτε βεβαίως κατά την πορεία σας προς τον καταρράκτη να περικλείνετε από το μονοπάτι αν θέλετε να βρεθείτε πιο μέσα στο δάσος ή να ξεκουραστείτε λίγο στα πολλά πλατώματα που υπάρχουν υπό την σκιά των πεύκων.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτείτε να καπνίσετε γιατί το έδαφος είναι γεμάτο ξερές πευκοβελόνες οι οποίες αρπάζουν φωτιά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ!

Ο καταρράκτης έχει λίγο νερό ακόμα και Αύγουστο
Ο καταρράκτης έχει λίγο νερό ακόμα και Αύγουστο

Αφού επιστρέψετε από την διαδρομή σας μια δροσερή βουτιά στην παραλία της Κακιάς Σκάλας ακριβώς μπροστά από την είσοδο του φαραγγιού, εκεί που καταλήγει το χειμώνα ο ποταμός είναι ότι πρέπει!

Κρυστάλλινα νερά Λιβικού
Τα κρυστάλλινα νερά του Λυβικού πελάγους

UPDATE 23/4/2012: Επισκέφτηκα τον καταρράκτη την άνοιξη, και εντυπωσιάστηκα από την ποσότητα του νερού που είχε! Σίγουρα αξίζει μια βόλτα προς τα εκεί όταν έχει νερό, όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία!

Μέσα στον εντυπωσιακό καταρράκτη του Μυλωνά τον Απρίλιο, όταν έχει πολλά νερά!

Προς τον καταρράκτη the hard way…

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι εμείς μπερδευτήκαμε λίγο κατά της επίσκεψη μας και δεν πήγαμε από το παραπάνω μονοπάτι στον καταρράκτη αλλά μέσα από την κοίτη του ποταμού! Εξάλλου το μονοπάτι αυτό ήταν καινούργιο (φετινό… 2011) και οι περισσότεροι που ρωτήσαμε δεν το ήξεραν.

Πάντως γενικά δεν μετανιώσαμε για την ανορθόδοξη πορεία μας παρά την δυσκολία της, με εξαίρεση βέβαια τα πολλά λάθη που κάναμε και καταλήξαμε σε σημεία που δεν μπορούσες να προχωρήσεις και έπρεπε να γυρνάμε πίσω. Βέβαια τώρα τον Αύγουστο δεν είχε καθόλου νερό, παρά σε ένα σημείο, ενώ σίγουρα σε πιο υγρές περιόδους η διαδρομή αυτή θα είναι πολύ εντυπωσιακή και δροσιστική.  Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως ότι ΔΕΝ συνιστώ αυτή τη διαδρομή καθώς είναι αρκετά πιο επικίνδυνη ενώ απαιτεί και αρκετό σκαρφάλωμα. Σίγουρα πάντως αν αποφασίσετε να το κάνετε, φροντίστε να είναι πρωί και σε περιόδους χωρίς βροχοπτώσεις (Ιούνιο μάλλον είναι ιδανικά). Σε ένα σημείο βέβαια δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε μέσα από την κοίτη και αναγκαστήκαμε να ανεβούμε δεξιά προς τα πάνω μέχρι να βρούμε το μονοπάτι που καταλήγει στον Καταρράκτη. Αυτό βέβαια έγινε στα τελευταία λίγα μέτρα. Επίσης ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή ο χρόνος που θα χρειαστείτε θα αυξηθεί δραματικά, ίσως και κατά 2 ώρες.

Εναλλακτικά πάντως μπορείτε τα μπείτε στην κοίτη του ποταμού στο σημείο που θα περάσετε από εκεί με το αυτοκίνητο και να προχωρήσετε για λίγο ενώ όταν δυσκολέψουν τα πράγματα να επιστρέψετε και να πάτε από το κανονικό μονοπάτι. Γενικά πάντως να θυμάστε ότι το μονοπάτι είναι δεξιά σας αλλά αρκετά πιο πάνω από τον ποταμό, οπότε αν βρείτε ένα εύκολο σημείο να ανεβείτε λογικά θα φτάσετε σε αυτό.

Πάντως όπως και να έχει, μια βόλτα προς τον καταρράκτη του Μυλωνά αξίζει σίγουρα τον κόπο αν είστε στην περιοχή!

Ο σκουπιδότοπος έχει κλείση (ει)... ευτυχώς... 🙂
Αν μπείτε από την κοίτη του ποταμού στην αρχή...
Αν μπείτε από την κοίτη του ποταμού στην αρχή...
... δεν θα πάτε και πολύ μακριά! ΘΑ πρέπει να επιστρέψετε εδώ στον δρόμο
Γενικά στο δρόμο υπάρχει σήμανση
Στο δρόμο είχε έναν υπέροχο λαχανόκηπο!
Τα Γαϊδουράγκαθα έχουν την τιμητική τους...
Ωραίο πευκάκι πάνω στο βράχο
Προφανώς εδώ φυσάει πολυυυυ
Μέσα από το ποτάμι η διαδρομή είναι πολύ πιο εντυπωσιακή
Τον Αύγουστο το νερό είναι ελάχιστο και μόνο σε ένα σημείο
Όταν θα έχει νερό εδώ θα είναι φανταστικές "λιμνούλες"
Είπαμε αυτή η διαδρομή έχει δυσκολίες
Εντυπωσιακό φυτό... δείχνει κακό!
Σκαρφάλωμα και γυμναστική στον ποταμό ... :p
Εκεί που ανεβαίναμε στην μέση του πουθενά χωρίς καθόλου εύκολη πρόσβαση είχε ένα κομμένο δέντρο! Μετά από ώριμη σκέψη συμπεράναμε ότι το έκοψε ο Τσακ Νόρρις! :)))
Τελικά όταν μπλοκάραμε εντελώς ανεβήκαμε δεξιά προς το μονοπάτι
Ο καταρράκτης! (με σήμα το δεινοσαυράκι... - αν δεν το βλέπετε είναι στη μέση!)
Λίγοστό αλλά κρυστάλλινο το νεράκι...
πίσω από τον ποταμό...