Τα Ρακάδικα που θα τα βρείτε σε όλη την Κρήτη, και εδώ έχουν την τιμητική τους. Η διαφορά τους από τα κλασικά ελληνικά μεζεδοπωλεία είναι ότι το βασικό ποτό που σερβίρουν είναι η αγαπημένη μας Ρακή ενώ με κάθε καραφάκι σου φέρνουν μεζεδάκια συνοδευτικά χωρίς να τα παραγγείλεις (και να τα πληρώσεις!) χωριστά. Έτσι με 2,5-3 ευρώ ανά καραφάκι και πίνεις… και τρως… οπότε νομίζω είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί σε καιρούς κρίσης τα ρακάδικα γνωρίζουν μεγάλη άνθιση και δεν πέφτει καρφίτσα κάθε βράδυ!

Μεζεδάκια Ρακής
Μεζεδάκια ρακής... είναι ωραία τα παντέρμα...!

Βέβαια, τα πιο παραδοσιακά από αυτά, που ξεκίνησαν σαν καφενεία, προσφέρουν πιο απλούς μεζέδες με την ρακί, όπως π.χ. αγγουράκι, ντοματούλα, παξιμαδάκια, τυράκι κτλ όμως τα περισσότερα πλέον έχουν αναβαθμιστεί και προσφέρουν πιο «σοβαρούς» μεζέδες, όπως σουτζουκάκια, τυροπιτάκια, αλοιφές, μακαρονάκια και γενικά οτιδήποτε έχουν έτοιμο πάντα σε μικρά πιατάκια και σε πλούσια ποικιλία. Επιπλέον μπορείτε να παραγγείλετε και κανονικά πιάτα αν θέλετε τα οποία βέβαια διαφέρουν σε κάθε μαγαζί οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε ή να δείτε τον κατάλογο αν υπάρχει. Συνήθως πάντως θα βρείτε κρεατικά και μεζεδάκια. Βεβαίως μπορείτε αν θέλετε εκτός από ρακί να πιείτε και άλλα ποτά, όπως ντόπιο κρασί, βαρελίσια μπύρα κτλ. Να έχετε υπόψη σας ότι η Ρακί συνήθως είναι «νερωμένη» κατά 1/3 (ή κατά 2/3 στην χειρότερη!) και έτσι πίνετε πιο εύκολα. Πάντως ζητήστε καλύτερα κρύα ρακί γιατί η ζεστή το καλοκαίρι δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη!

Ρακάδικα Ιεράπετρα
Μετά τις Δέκα δεν πέφτει καρφίτσα!

Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσω τα περισσότερα Ρακάδικα που βρίσκονται μέσα στην Ιεράπετρα (τα εκτός σε άλλο αφιέρωμα!) που γνωρίζω (και τιμώ ανελλιπώς!):

«Το Καφενείο»: Βρίσκετε ακριβώς δίπλα από το bar Saxo και ίσως έχει την καλύτερη θέση από όλα τα ρακάδικα. Στους μεζέδες τους είναι λίγο πιο παραδοσιακό και δεν μπορείτε να παραγγείλετε κάτι πέρα από τα μεζεδάκια που σας φέρνουν με την ρακή, εκτός από ντάκο. Πολύ ωραίο μαγαζί και από τα πιο δημοφιλή. Καλή Ρακή και βαρελίσια μπύρα. Θα δυσκολευτείτε ίσως λίγο να βρείτε τραπεζάκι αλλά αξίζει τον κόπο!

«Του Παυλή»: Ήταν το πρώτο Ρακάδικο που άνοιξε μέσα στην Ιεράπετρα μπροστά στην προβλήτα για τα καραβάκια που πάνε στο Γαϊδουρονήσι και κατά πολλούς ξεκίνησε την μόδα των ρακάδικων με πιο πολύπλοκα μεζεδάκια εδώ στην πόλη. Δεν τσιγκουνεύεται στους μεζέδες και νομίζω αξίζει να δοκιμάσετε την κρεατόπιτα.

«Όξω»: Το Όξω (δηλαδή Έξω στα κρητικά) είναι πολύ δημοφιλές ρακάδικο – ψητοπωλείο μια και η διαφορά του είναι ότι έχει πολύ ωραία κρέατα της ώρας. Δοκιμάστε μια ποικιλία με κεμπάπ, σουβλάκια και πανσέτες και θα με θυμηθείτε! Βρίσκετε ακριβώς δίπλα από του «Παυλή» και θα το γνωρίσετε από τις πολύχρωμες καρέκλες.

«Μουράγιο»: Βρίσκετε ακριβώς δίπλα από το «Όξω» και έχει κάπως πιο ιδιαίτερη κουζίνα με περισσότερες επιλογές από τα άλλα. Δεν είναι ακριβώς ρακάδικο αλλά πιο πολύ εστιατόριο όμως το στήσιμο και η θέση του σε προδιαθέτει έτσι. Μπορείτε βεβαίως και εκεί να πιείτε Ρακί χωρίς να παραγγείλετε φαγητό και θα σας προσφέρουν μεζεδάκια όπως στα ρακάδικα. Γενικά έχει πολύ καλή κουζίνα!

«Koytouk by Raki»: Προχωρώντας λίγο προς το ενετικό κάστρο της πόλης (το «Καλέ»)  στο δρόμο με τις ψαροταβέρνες θα συναντήσετε το συγκεκριμένο ρακάδικο. Είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική και προσφέρει κάποια πιο ιδιαίτερα μεζεδάκια όπως τους πολύ ωραίους κρεμμυδοκεφτέδες (κιμάς τυλιγμένος σε κρεμμύδι) και άλλα!

«Ντουκιάνι»: Πολύ χαριτωμένο καφενεδάκι – ρακάδικο στον δρόμο λίγο πριν στρίψεις δεξιά για «το καφενείο». Είναι μικρό και λίγο ίσως λίγο κλειστό για καλοκάιρι αλλά έχει πολύ ωραίο στυλ και αξίζει να το επισκευτείτε μια και θυμίζω παραδοσιακό καφενείο σε πιο καλοφτιαγμένει έκδοση χωρίς όμως να δείχνει επιτηδευμένο.

H υπέροχη αυλή του "Ωδείου"

«Ωδείο»: Από τα πιο ωραία μαγαζιά της Ιεράπετρας βρίσκετε εκτός της παραλίας και έχει μεγάλη όμορφη αυλή με τραπεζάκια. Είναι ίσως λίγο πιο κλασικό μεζεδοπωλείο με αρκετή ποικιλία από πιάτα. Το όνομά του οφείλετε στο κτίριο το οποίο στεγάζετε το οποίο παλιά ήταν το ωδείο της πόλης. Βρίσκετε περίπου 2 λεπτά περπάτημα από το σταθμό των ΚΤΕΛ καθώς προχωράς τον κεντρικό δρόμο προς το κέντρο.

«Γιαρακάκι»: Το δεύτερο ωραίο μαγαζί με αυλή της πόλης. Και αυτό είναι εκτός παραλίας σε ένα πανέμορφο πετρόχτιστο κοντά στο Ωδείο. Το μενού του είναι και αυτό λίγο πιο πολύ σαν μεζεδοπωλείο αλλά έχει και μερικές πιο ιδιαίτερες επιλογές.

«Γαλέρα»: Η πιο καινούργια προσθήκη στη λίστα με τα ρακάδικα-μεζεδοπωλεία της πόλης. Βρίσκετε στην άκρη της πόλης ακριβώς δίπλα από το μεγάλο ξενοδοχείο Πέτρα Μάρε και έχει εξαιρετική θέα! Δοκιμάστε τα σουβλάκια είναι πολύ ιδιαίτερα.

«Arena»: Αν θέλετε κάτι λίγο έξω από την πόλη αλλά όχι μακριά σε χωριό το κοντινότερο είναι το Arena ή «του Θωμά». Όμορφα διαμορφωμένος εξωτερικός και εσωτερικός χώρος λίγο έξω από την Ιεράπετρα, περίπου 5 λεπτά με το αυτοκίνητο οδηγόντας προς Μακρύ Γιαλό ενώ έχει και ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο. Τα μεζεδάκια της ρακής είναι πολύ προσεγμένα ενώ το φαγητό είναι εξαιρετικό!

Και να θυμάστε… η κρύα ρακί κατεβαίνει εύκολα… με ρέγουλαααα!

Αντε με τσι υγείες σας!