Μυζηθρόπιτες
Οι μυζηθρόπιτες ήταν λαχταριστές και πεντανόστιμες!!!

Είναι κάποιες ταβέρνες που δεν υπάρχει περίπτωση να τις ανακαλύψεις ποτέ μόνος σου, είτε γιατί είναι κάπου καλά κρυμμένες, είτε γιατί στην εμφάνιση δεν σου γεμίσανε το μάτι ή απλά δεν τις πήρε το μάτι σου. Όταν όμως τις επισκεφτείς, συνήθως μετά από παρότρυνση από κάποιους μυημένους, μετά απορείς πως μπορεί να σου έχουν ξεφύγει. Νομίζω πολύ εύκολα θα έβαζα σε αυτή την κατηγορία την ταβέρνα Κατερίνα στα Φέρμα τις Ιεράπετρας: Ένα πραγματικό ακατέργαστο διαμάντι Κρητικής Κουζίνας!

Ταβέρνα Κατερίνα
Σίγουρα το εξωτερικό μέρος δεν εντυπωσιάζει, όμως μην αποθαρρύνεστε!

Η ταβέρνα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού, στο χωριό Φέρμα και απέχει μόλις 10-15 λεπτά από την Ιεράπετρα. Καθώς οδηγείτε από Ιεράπετρα θα την δείτε στο αριστερό σας χέρι περίπου στα μέσα του χωριού. Συνήθως κάποιοι παππούδες θα κάθονται μπροστά και μάλλον θα το περάσετε για το καφενείο του χωριού, όμως αν παρατηρήσετε την ταμπέλα θα δείτε ότι γράφει «Ταβέρνα Κατερίνα». Αν ρωτήσετε στο χωριό για αυτό τότε ίσως να έχετε καλύτερη τύχη λέγοντας ότι ψάχνετε για την «ταβέρνα του Λαθούρη» (το όνομα του ιδιοκτήτη).

Αφού μπείτε στο μαγαζί και πάλι μάλλον θα σας θυμίσει παλιό καφενείο της δεκαετίας του ‘70 όμως στο πίσω μέρος υπάρχει μία αυλή με τραπέζια και εκεί καταλαβαίνεις ότι είσαι σε ταβέρνα. Ακριβώς μετά από αυτό τον χώρο υπάρχει και άλλη μια αυλή με μερικές κούνιες και τσουλήθρες, που δείχνει και τον οικογενειακό χαρακτήρα της ταβέρνας.

εσωτερικό ταβέρνας
στο πίσω μέρος της ταβέρνας, με την κλειστή αυλή

Ο χώρος γενικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και δεν νομίζω να σας εντυπωσιάσει όμως μόλις δοκιμάσετε την μαγειρική της κυρίας Κατερίνας νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει στη στιγμή! Ζητήστε από τον ιδιοκτήτη να σας πει τα πιάτα της ημέρας καθώς και αν υπάρχουν κάποια ψάρια.

Γενικά ότι έχω δοκιμάσει εδώ είναι πάρα πολύ ωραίο όμως είναι κάποια πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε. Ένα από αυτά είναι οι Μπουμπουριστοί Χοχλιοί ο οποίοι κατά την γνώμη μου είναι ίσως οι καλύτεροι που έχω δοκιμάσει στην περιοχή.

Μπουμπουριστοί Χοχλίοι
Ισως οι καλύτεροι Μπουμπουριστοί Χοχλίοι της περιοχής !

Επίσης εντυπωσιακές είναι οι μυζηθρόπιτες με πολύ ωραία μυζήθρα και ζύμη. Τα μαγειρευτά εξάλλου, είναι καθαρά σπιτικά και δεν θυμίζουν με τίποτα φαγητό ταβέρνας ενώ και τα ντολμαδάκια (με καλοκυθοανθούς) ήταν υπέροχα. Το ξύγαλο επίσης άριστης ποιότητας, και οι ελιές εξίσου καλές.

Κουνέλι με μπάμιες
Κουνελάκι με μπάμιες (και πατάτες έξτρα)!

Προσωπικά, ότι έχω δοκιμάσει τις λίγες φορές που έχω επισκεφτεί το μαγαζί ήταν  εξαιρετικό, και πιστεύω ότι εδώ μπορείς να δοκιμάσεις πραγματική κρητική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο!

Η πίσω ανοιχτή αυλή
Η πίσω ανοιχτή αυλή