Αν είστε λάτρης του καλού φαγητού, τότε έχετε έρθει κατάλληλο μέρος! Σαν καλοφαγάς θα φροντίσω να σας κατατοπίσω πλήρως για τις επιλογές σας ώστε να μην χάσετε καμιά… θερμίδα :p !

Ντάκος με Ντομάτα, Λάδι και Ρίγανη
Ντάκος με Ντομάτα, Λάδι και Ρίγανη

Καλαμαράκια ΤηγανητάΝτόπιο Καλαμάρι

Η διαφορά του από το συνηθισμένο καλαμάρι είναι ότι είναι πιο γλυκό στη γεύση και μόλις το δοκιμάσετε θα καταλάβετε την γευστική του ανωτερότητα!  Επειδή όμως οι περισσότερες ψαροταβέρνες  της πόλης έχουν και κατεψυγμένο πρέπει να ζητήσετε ντόπιο καλαμάρι για να είστε σίγουροι! Συνήθως γίνεται τηγανητό αλλά και στην σχάρα είναι πολύ ωραίο.

Ντόπιο γαριδάκι τηγανητό

Η ντόπια γαρίδα είναι μικρή και πολύ γευστική! Δοκιμάστε την βραστή ή ακόμα καλύτερα τηγανιτή. Στην δεύτερη περίπτωση τρώγετε ολόκληρη χωρίς καθάρισμα αφού αφαιρέσετε το κεφάλι!

Χοχλιοί με χόντρο (χόνδρο)

Οι χοχλιοί με χόντρο είναι επίσης από τους πιο συχνούς τρόπους που θα συναντήσετε μαγειρευτούς χοχλιούς στην Κρήτη. Ένα κόλπο για να ταλαιπωρήστε να τους «βγάζετε» είναι να χρησιμοποιήσετε οδοντογλυφίδα… και αφήστε τους άλλους τρυπάνε και να ρουφάνε!

Χοχλιοί ΜπουμπουριστοίΧοχλιοί Μπουμπουριστοί

Εδώ πέρα τρώμε χοχλιούς (σαλιγκάρια) πολύ συχνά και με διάφορους τρόπους. Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει τώρα είναι η ευκαιρία σας και μην την αφήσετε να πάει χαμένη! Νομίζω ότι μπουμπουριστοί είναι ο πιο γευστικός τρόπος να τους δοκιμάσετε, δηλαδή τηγανιτούς με ξύδι και δεντρολίβανο. Από τα καλύτερα εδέσματα στην Κρήτη!

Κολοκυθοκεφτέδες

Δεν είναι ακριβώς σπεσιαλιτέ ντόπια μια και με τον συγκεκριμένο τρόπο τους έχω συναντήσει σε ένα μαγαζί, το περίφημο «Ναπολέον», ίσως την καλύτερη ψαροταβέρνα της περιοχής. Πάντως αν φάτε εκεί (που πρέπει!) αξίζει να τους δοκιμάσετε… νομίζω ότι θα αναθεωρήσετε εντελώς ότι ξέρατε μέχρι τώρα για τους κολοκυθοκεφτέδες!

Ανθοί - ΝτολμαδάκιαΝτολμαδάκια Ανθοί

Ντολμαδάκια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρείτε παντού στην Ελλάδα. Εδώ πάντως δεν περιέχουν ποτέ μέσα κρέας αλλά μόνο ρύζι και μυρωδικά. Αυτό βέβαια που κάνει την διαφορά είναι που συνήθως εκτός από κληματόφυλλα τυλίγονται και σε κολοκυθοανθούς. Απίστευτη γεύση!

Λαντουριστό  (Ντάκος)

Το περίφημο παξιμάδι με ντομάτα, λάδι και μυζήθρα έχει πολλά ονόματα στο νησί. Στο Ηράκλειο το λένε ντάκο, στα Χανιά Κουκουβάγια,  στη Σητεία Κουλουκόψωμο, ενώ στην Ιεράπετρα Λαντουριστό. Must, για κάθε τραπέζι…

Ασκορδουλάκοι - Βολβοί με λάδι και ξύδιΑσκορδουλάκοι (Βολβοί)

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι φίλος, μια και γενικά δεν μου αρέσουν οι πικρές γεύσεις. Όμως αυτός ο μεζές εχει φανατικούς οπαδούς εδώ κάτω. Δοκιμάστε με προσοχή, μπορεί να είναι πολύ πικρό!

Αμανίτες ή ΑμανίτοιΑμανίτες ή Αμανίτοι (Μανιτάρια ντόπια)

Και αυτό το έδεσμα δεν θα το βρείτε πάντα. Όμως αν το βρείτε σίγουρα εντυπωσιαστείτε από την γέυση των ντόπιων μανηταριών. Μην ξεχνάτε όμως ότι υπάρχουν και δηλητηριώδη μανιτάρια και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτός που τα μάζεψε ήξερε τη έκανε…

Νεράτη ΜυζηθρόπιταΝεράτες Μυζηθρόπιτες

Πλάθονται στο τηγάνι επιτόπου, με ζυμάρι και φρέσκια ξινή μυζήθρα, ενώ ο μάγειρας νερώνει το χέρι του για να μην τον καίει ο φωτιά. Έχουν μεγάλο στρογγυλό σχήμα όπως και το τηγάνι που πλάστηκαν. Βέβαια επειδή είναι αρκετά σπάνιες πλέον το πιο πιθανό είναι να βρείτε κανονικές μυζηθρόπιτες (Σφακιανές) που ψήνονται σε ελαφρά λαδωμένο τηγάνι. Και αυτές πάντως είναι υπέροχες οπότε μην διστάσετε να δοκιμάσετε. Συνήθως τρώγονται  σαν επιδόρπιο με μέλι (μπορείτε όμως και να μην βάλετε). Γλυκόξινο… αλά Κρητικά!

Κακαβιά

Είναι ουσιαστικά ψαρόσουπα με διάφορα είδη ψαριών. Συνήθως θα πρέπει να την παραγγείλετε από νωρίς για να σας την ετοιμάσουν. Αν σας αρέσουν οι ψαρόσουπες τότε μάλλον πρέπει να την δοκιμάσετε.

Φρέσκα Ψάρια

Τα ψάρια του Λιβικού πελάγους πρέπει να τα δοκιμάσετε. Μεγάλα και μικρά, ρωτήστε τι υπάρχει φρέσκο. Τα πιο συχνά της περιοχής είναι μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαργοί, σαρδέλες, αθερίνες και πολλά άλλα.

ΧτένιαΧτένια

Παρόλο που είναι λίγο απίθανο να πετύχετε κάπου να έχουν Χτένια… και δεν μιλάμε για τσατσάρες φυσικά αλλά για ψάρια, πρέπει να τα βάλουμε στην λίστα! Αν πάντως σας τύχει μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το πιο γευστικό ψάρι της ζωής σας. Συνήθως τα κρατάνε οι ψαράδες για αυτούς αλλά αν γνωρίσετε κανέναν… ψαρέψτε τον.

Καραβίδες

Οι ντόπιες καραβίδες είναι πολύ γευστικές. Είναι βέβαια λίγο πιο ακριβές συνήθως αλλά αξίζουν τον κόπο!

ΞύγαλοΞύγαλο

Το ξύγαλο είναι κρεμώδες τυρί, κάτι ανάμεσε σε μυζήθρα και γιαούρτι. Συνοδεύει τέλεια σχεδόν όλα τα γεύματα, ειδικά τις πατάτες και τα κρέατα. Είναι κυρίως από την Σητεία αλλά θα βρείτε παντού στην Ιεράπετρα.

Ομελέτα με χόρτα

Τα χόρτα στην Κρήτη είναι πολλά και τρώγονται φανατικά από τους κατοίκους του νησιού, είτε βραστά είτε με άλλους τρόπους όπως σε ομελέτα. Δεν θα την βρείτε σε όλα τα μαγαζιά αλλά κυρίως σε χωριά. Πάντως όταν την βρείτε μην την χάσετε!

Ζυμωτά Μακαρόνια (Σκιουφιχτά)Ζυμωτά Μακαρόνια (Σκιουφιχτά) με Ανθότυρο

Τα χειροποίηατα μακαρόνια στην Κρήτη είναι απίθανα. Θα τα βρείτε στην Ιεράπετρα σε κάποιες ταβέρνες συνήθως σε χωριά και όχι στην πόλη. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε…

Γαμοπίλαφο

Το πασίγνωστο πλέον Κρητικό πιλάφι, βρασμένο σε ζωμό από κατσίκα ή αρνί και στακοβούτυρο. Δύσκολα θα το βρείτε σε ταβέρνες αλλά αν τύχει και πάτε σε κάποιο γάμο ή βάφτιση δεν θα λείψει από το τραπέζι!

Λαχανικά – Σαλατικά

Η Ιεράπετρα είναι γνωστή για την παραγωγή πρώιμων κηπευτικών στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Μην χάσετε λοιπόν τις ντόπιες ντομάτες και τα αγγούρια και προπάντων τα καλοκαιρινά δροσερά Ξυλάγγουρα!

Ξέχασα κάτι; Μπορεί… πείτε όμως και θα το συμπληρώσω!

Καλή Όρεξη!!

Advertisements