κύματα στην θάλασσα
Κύματα...

Παρόλο που το καλοκαίρι ειδικά στην Κρήτη δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες δυσάρεστες καιρικές εκπλήξεις (βροχή… ποτέ!), το χειρότερο ίσως που θα μπορούσε να συμβεί είναι να έχει δυνατό αέρα και ίσως και κύμα, με αποτέλεσμα να μην ευχαριστιόμαστε το μπάνιο μας. Επίσης σε αυτή την περίπτωση μια θάλασσα που την μια μέρα είναι πεντακάθαρη, την επόμενη έχει βγάλει μπροστά από την ακτή «σκουπιδάκια» (π.χ. φύκια, άλγη κτλ). Μια εύκολη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να πάρουμε τα κουβαδάκια μας… και σε άλλη παραλία :).

Ο γενικός κανόνας είναι όταν φυσάει Βοριάς η θάλασσα στην Ιεράπετρα και γενικά στην νότια Κρήτη είναι πεντακάθαρη οπότε οποιαδήποτε από τις Νότιες παραλίες της περιοχής είναι καλή επιλογή. Αντίθετα οι Βόρειες παραλίες πιθανόν να έχουν σκουπιδάκια που το ρεύμα τα βγάζει μπροστά στην ακτή. Όταν ο αέρας είναι πολύ ήπιος ή δεν φυσάει καθόλου, η Μεγάλη Παραλία στο Κουτσουνάρι είναι μια πολύ καλή επιλογή. Αν φυσάει όμως πολύ τότε καλό είναι να προτιμήσετε ένα από τους πολλούς κολπίσκους που «κόβει» ο αέρας. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι κάνω από το Ξενοδοχείο Kakkos Bay (ή «στου Κάκκου» όπως λέμε εδώ) αλλά αν δεν θέλετε οργανωμένη παραλία και υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές: καθώς πηγαίνετε προς Μακρύ Γιαλό από Ιεράπετρα θα βρείτε πολλούς τέτοιους κόλπους αν έχετε τα μάτια σας ανοικτά… προσοχή όμως γιατί οι περισσότεροι δεν φαίνονται από τον δρόμο!

Κρυστάλλινα νερά Λιβικού
Τα κρυστάλλινα νερά του Λυβικού πελάγους

Επίσης είναι πολύ συνηθυσμένο φαινομενο να όταν σηκώνει αέρα να φυσάει από την Ιεράπετρα μέχρι λίγο πριν το Κουτσουνάρι ενώ στην τελευταία στροφή πριν το Κουτσουνάρι να κόβει εντελώς! Ακόμα πιο συχνά μπορεί να φυσάει από την Ιεράπετρα μέχρι και την Αγιά Φωτιά ενώ από τα Αχλιά (Γαλήνη) μέχρι και το Μακρύ Γιαλό να κόβει εντελώς ο άνεμος.
Για μέσα στην Ιεράπετρα όταν φυσάει Βοριάς σχεδόν πάντα «κόβει» κάτω από το ξενοδοχείο Petra Mare, στην ανατολική άκρη της πόλης, οπότε αν δεν θέλετε να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο και μένετε μέσα στην Ιεράπετρα είναι μια καλή επιλογή.

Αντίθετα όταν φυσάει Νοτιάς, καλό θα ήταν να κατευθυνθείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς τις βόρειες παραλίες. Συγκεκριμένα ίσως η καλύτερη επιλογή σας είναι η παραλία «Βούλισμα» στο Καλό Χωριό που απέχει 15-20 λεπτά από την Ιεράπετρα καθώς κατευθύνεστε προς τον Άγιο Νικόλαο. Δίπλα ακριβώς από αυτή την πανέμορφη παραλία υπάρχουν άλλες δυο ( Άγιος Παντελεήμον και Καλό Χωριό) καθώς και άλλη μια λίγο πιο πριν (Ξενοδοχείο Ίστρον. Παρκάρεις πάνω στο ξενοδοχείο και κατεβαίνεις με τα πόδια). Εναλλακτικά αν κινηθείτε από την Παχιά Άμμο προς τα δεξια μπορείτε να πάτε στην παραλία κάτω από το χωριό Καβούσι, το «Θόλο».

Μια άλλη επιλογή Δυτικά της Ιεράπετρας είναι το χωριό Μύρτος οπού εκεί σχεδόν πάντα κόβει ο αέρας. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει αυτή η παραλία αλλά αυτά είναι γούστα…

Επίσης άλλο ένα ενδιαφέρον φαινόμενο είναι ότι μπορεί στην Ιεράπετρα μέσα να φυσάει αρκετά όμως μόλις φτάσετε στο Κουτσουνάρι ο αέρας να κόβει εντελώς, οπότε και αυτό να το έχετε υπόψη σας.

Γενικά πάντως, όπως και να φυσάει, πάντα υπάρχει ένα μέρος με τέλειες καιρικές συνθήκες για το μπάνιο σας, απλά ακολουθήστε τις συμβουλές μας !